Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (2)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Rivis Y$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4
1.

Rivis Y. F. 
Peculiarities of non-etherified fatty acids content in carp gills at different concentration of Copper and Zinc in the water [Електронний ресурс] / Y. F. Rivis, N. E. Yanovych // Біологія тварин. - 2017. - Т. 19, № 1. - С. 93-99. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2017_19_1_15
Цинк та мідь належать до життєво важливих для риб елементів з широким спектром біологічної дії; зокрема, вони впливають на процеси обміну жирних кислот. Вміст та співвідношення жирних кислот безпосередньо впливає на харчову та біологічну цінність м'яса риб, крім того, жирнокислотний склад клітинних мембран впливає на їх проникність для ксенобіотиків, у тому числі важких металів. Таким чином, дослідження впливу вказаних елементів на метаболізм жирних кислот у різних органах і тканинах промислових риб має як теоретичне, так і практичне значення. Дослідження проведено на трьох групах дворічок коропа (Cyprinus carpio L.) по 10 особин у кожній групі. Коропи утримувались впродовж 21 дня без підгодівлі в умовах акваріуму з концентрацією міді та цинку у воді, відповідно, 0,3 та 4,2 мг/л для контрольної групи, однієї гранично допустимої концентрації (1 ГДК) для I дослідної групи та 2 ГДК для II дослідної групи. Наприкінці досліду коропів кожної групи зважували, зразки зябер після забою відбирали для лабораторних досліджень. Вміст цинку та міді в зябрах визначали спектрометричним методом, концентрацію неетерифікованих жирних кислот визначали методом газової хроматографії. Представлені результати досліджень свідчать, що за 1 ГДК цинку і міді у воді їх концентрація в зябрах коропа зростає, відповідно, на 9,31 % (P << 0,02 - 0,05) та 29,54 % порівняно з рибами контрольної групи. За 2 ГДК цинку та міді у воді концентрація цинку у зябрах коропа зростає на 16,49 % (P << 0,01), а міді - на 104,54 % (P << 0,001) порівняно з контрольною групою. Збільшення концентрації цинку та міді в зябрах коропа призводило до змін вмісту в них неетерифікованих жирних кислот. Зокрема, за 1 ГДК цинку та купруму у воді у зябрах коропа спостерігалось збільшення загального вмісту високо метаболічно активних неетерифікованих жирних кислот. Водночас за 2 ГДК цинку та купруму у воді загальний вміст високо метаболічно активних жирних кислот в зябрах коропа знижувався. Зміни концентрації цинку, купруму та неетерифікованих жирних кислот в зябрах коропа супроводжувались змінами їх живої ваги наприкінці експерименту. Коропи контрольної групи втрачали 3,90 % маси тіла, а коропи I та II дослідних груп - відповідно, 4,91 та 9,75 % (P << 0,02 - 0,05).
Попередній перегляд:   Завантажити - 410.992 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Yanovych N. E. 
Activity of antioxidant system and growth intensity in common carp after feeding diet with different contents of Copper and Zinc [Електронний ресурс] / N. E. Yanovych, Y. F. Rivis // Біологія тварин. - 2016. - Т. 18, № 2. - С. 160-165. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bitv_2016_18_2_22
Зазначено, що мідь та цинк належать до життєво важливих для риб елементів з широким спектром біологічної дії, проте їх одночасний вплив у фізіологічних та понаднормових концентраціях на систему антиоксидантного захисту та ріст коропа потребує подальшого вивчення. Актуальність таких досліджень продиктована, зокрема, видовими відмінностями чутливості риб до підвищеного вмісту мікроелементів у кормі та органно-тканинними особливостями їх розподілу в організмі. Під час виконання роботи було встановлено, що за однієї граничної концентрації у комбікормі мідь у коропів нагромаджується в зябрах більшою мірою, ніж у печінці та скелетних м'язах, а цинк - однаковою мірою у зябрах, печінці та скелетних м'язах. За двох гранично допустимих концентрацій у комбікормі мідь нагромаджується у всіх тканинах організму коропів однаково, а цинк - більшою мірою у зябрах і печінці, ніж у скелетних м'язах. За однієї гранично допустимої концентрації міді та цинку в комбікормі у зябрах, печінці та скелетних м'язах коропів підвищується активність основних ензимів антиоксидантного захисту та знижується рівень продуктів перекисного окиснення ліпідів. За двох гранично допустимих концентрацій міді та цинку в комбікормі у зябрах, печінці та скелетних м'язах коропів, навпаки, зростає вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів. За період досліду (45 днів) коропи контрольної групи збільшили свою живу масу в 1,65 раза, а коропи I та II дослідних груп відповідно, в 1,94 і 1,82 раза.
Попередній перегляд:   Завантажити - 534.513 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Shelevach A. V. 
Exchange of protein and nitrogen compounds in the bulls when feeding cellulose-contained feed [Електронний ресурс] / A. V. Shelevach, Y. F. Rivis // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. - 2021. - Вип. 70(2). - С. 149-159. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pgzt_2021_70(2)__14
Попередній перегляд:   Завантажити - 491.175 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Rivis Y. F. 
Heavy metals transition coefficients and anionic fatty acid content in bee pollen (plant pollen) in different natural areas of the Carpathian region [Електронний ресурс] / Y. F. Rivis, V. O. Postoienko, O. F. Stasiv, I. I. Saranchuk, O. Ya. Klym, O. B. Diachenko, O. I. Stadnytska, V. D. Fedak, O. O. Hopaneno // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. - 2022. - Вип. 72(2). - С. 164-185. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/pgzt_2022_72(2)__12
Попередній перегляд:   Завантажити - 643.807 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського